Overlev det stille apokalypse i en tankevækkende åben verden, hvor du skal udforske omgivelserne, samtidig med at du skal sørge for at overleve.The Long Dark er en overlevelsesoplevelse, der kræver at spillere tænker selv, samtidig med at de udforsker et stort og frossent vildnis i kølvandet på en enorm geomagnetisk katastrofe. Der er ingen zombier, kun dig, det kolde vejr og alle de forskellige trusler som moder natur kan finde på at komme frem med.

Wintermute
Den episodiske historie-tilstand starter med 2 af de 5 episoder der former dens første sæson.

Bush piloten Will Mackenzie og Dr. Astrid Greenwood bliver væk fra hinanden, efter at deres fly styrter ned over det nordiske canadiske wildnis i kølvandet på et mystisk lysglimt i himlen. Will kæmper for overlevelse, samtidig med at han desperat prøver på at finde frem til Astrid. I hans søgen finder han pludseligt en lille by ved navn Milton, hvor han for alvor begynder at forstå størrelsen på denne stille apokalypse.

Episode 1 og 2 har omtrent 15 timers gameplay og episoderne 3-5 er med i prisen på spillet og kan blive gratis låst op for, når de bliver udgivet.

Survival mode
Survival mode er en free-form survival sandbox, der er blevet finpudset gennem årene. Her er overlevelse dit eneste mål, og lige så snart din karakter dør i survival mode, bliver den slettet. Dette gør sig ikke gældende i Wintermute tilstanden.

Du bliver ikke holdt i hånden
Spillet udfordrer spillere til at tænke for dem selv, ved at give dem en masse information men aldrig svar. Du bliver nødt til at gøre dig fortjent til overlevelse.